miércoles, 18 de febrero de 2009

LA BESSONA INFERIOR














































Y tras la Bessona Superior, su inferior gemela. Con una cara este mucho más impresionante, una de las mejores de Agulles, perfectamente vertical de principio a fin, salpicada de brumas, agujeros y algún canalizo. Tampoco posee ninguna vía verdaderamente sencilla, primero le dio merecida fama la Aresta Brucs, una de las más difíciles y comprometidas de Agulles, a esta siguieron todos los itinerarios de la cara este, ninguno tiene desperdicio.
-Aresta Brucs: comprometida, estética y sobre buena roca, todo un test para Agulleros confirmados. A parte, es una vía guapa con avaricia.
-Aromes: quizás el itinerario más bello de la aguja y uno de los mejores de Agulles. El principal motivo es la fisura en diagonal situada a mitad del recorrido, el resto serpentea levemente por el canto de la arista. Excesivamente recomendable aunque con algún pasaje expuesto.
-Baby: ristra de buriles y alguna escarpia cutre, típica de Iglesias. En la época de intentar forzar en libre todo lo que se pusiera por delante, muy decididos nos metimos en la Baby y nos dimos con un palmo de narices. Por un lado los seguros tampoco invitaban excesivamente a ir cayéndose por todos los largos y por el otro, la dificultad se nos escapaba un poco, no lo acabamos de ver claro y dejamos bastante cosa sin forzar. Mas adelante, Tranky acabó de dejarla limpia.
-Antonio García Picazo: justo abrirla fuimos a repetir este itinerario, la nuestra fue la 6ª ascensión. Muy buena vía, aunque un poco escaqueante. Quiero decir que empieza muy torera por la cara este, pero cuando se complica, se va un poco por la tangente de la arista norte, que tumba más, para finalmente volver a salir a la este. En todo caso es una obra magistral, teniendo en cuenta que está abierta en solitario. Sin ser especialmente expuesta, tienes que escalar.
Posteriormente se han ido añadiendo itinerarios, entre los que destacan dos claramente: Antibaby, réplica a la Baby pero mucho más difícil, abierta por especialistas en la materia. Y Tula, otra buena vía lógica, aproximadamente el enderezamiento de la Picazo, abierta en gran parte sólo por el Porta.




















8 comentarios:

  1. Hola Luichy, dues notes.

    De la R2 de la ARESTA BRUCHS surt un llarg: TORA TORA, 20 mts a pèl, 6a+, obert "a FULL" per TRanki assegurat per Hans, un company erasmus alemany que plorava i em demanava que baixés veient-me tremolar i l'estat dels burils de la reunió...és una encigalada, no vam veure els burils del tercer llarg de la Cerdà i vam fer allò de "tira parriba que es rampa i los clásicos sólo escalaban V+"...Vaig valorar l'assegurar-la posteriorment amb un o dos bolts, però al final ho vam deixar estar. Crec que esta ressenyada al refu...Tira RECTE amunt enlloc de anar a la dreta, pel forat ( després vam fer la verdadera A. Brucs amb la Lila...

    En quant a la picazo, el darrer llarg va sortir en lliure per una línia a la DRETA ( crec) de la burilada...7c estil st benet, una "endikada" rotllo salt i bloc...n es podia xapar un seguro i calia un escalextric...

    En quant a la Baby, qua la vam fer anàvem a trobar burilillos, però ja hi havia algun spit ( ll3, i alguna reunió), posat per l'Abortito..Els llargs compromesos eren el 1 n( 6b+), 2(6a+), 4(6c) i 5 (6c+)crec que ara n'hi ha encara més...ës ua via enq ue l'expansió era eina de progressió i assegurament ( Ae) i seria MOLT interessat restaurar-la, és MOLT GUAPA EN LLIURE, més nteressant que com a clàssica pedalera. Roca al.lucinant i preses bones...

    ResponderEliminar
  2. iep, per ecrt. El LL3 en liure és un 7a+ st bendictí

    ResponderEliminar
  3. Què és molt cutre el darrer llarg de la Brucs o que li passa? Nosaltres tal com mana el profeta Antoni a la seva Biblia vam sortir pel darrer llarg de l'Aromas, que no crec que sigui 6b perquè em va sortir prou bé (troppo canto).

    ResponderEliminar
  4. Luichy, una duda!

    La Aromes està restaurada?, es que en el libro de V. Roig dice que está en mal estado y no tengo más información.

    Los puntos rojos de tu reseña son bolts?

    Merci!

    ResponderEliminar
  5. Marsi, es que sale más recto y más estético, por el sitio original debe estar bien también (yo salí por la Aromas).
    Mohawk, no se si está reequipada, los puntos rojos eran buriles.

    ResponderEliminar
  6. Mohawk, l'últim llarg de l'Aromas està amb parabolts al costat dels antics burils. Per tant fent una fàcil extrapolació imagino que tota la via ho està..

    ResponderEliminar
  7. LA bessona inf per la Aresta bruchs es va obrir sense expansions...se n'hi van afegir i l'AGP en el seu dia ja la va semiequipar.

    Fa uns tres anys hi havia burils semisans al ll1, algun spit sense xapa ( casquillo) i al costat els microponts de roca ( baguetilla de 3mm podrida)...a l ll2 semblant, buris sans. Al ll3 burils i cargols-buril amb xapa rovelladeta que es veien poc ds de la R, d'aqui que ens liessim a obrir TORA-TORA.

    ResponderEliminar
  8. Trrrr. Yo diría que si que tenía buriles cuando la abrieron.

    ResponderEliminar