sábado, 2 de abril de 2011

SERRA DE LES AGUDES - SISTEMA FRONTAL



Una nueva vía de los hermanos Ullastre, abierta hace pocos años, en un pico recóndito del Pirineo Central. Al paso que vamos y con la calorcita que se avecina, ya podemos ir pensando en planes de altura.


SERRA DE LES AGUDES (1er pic, 2740 m): cara nord-oest


Via SISTEMA FRONTAL (250 m, 6a-Al)



En el límit nord-oriental del “Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici” (Pallars Sobirà), es troba la Serra de les Agudes d’uns dos quilòmetres de longitud. En aquest magnífic i salvatge indret, vam dur a terme, a finals de l’estiu del 2006, la primera ascensió absoluta a la cara NO del 2on pic (via EL NAS DE PEDRA, G. i F. Ullastre) després d’haver explorat les possibilitats de fer-hi alguna nova escalada.

El mes d’agost del 2007, animats per l’èxit de l’any anterior, vam tornar a la zona i aconseguírem una nova primera ascensió absoluta —fet cada vegada més inusual en els temps que corren— a la també cara NO, però aquest cop, del 1er pic d’aquesta serra pirinenca.

La nova via, que anomenàrem SISTEMA FRONTAL i que segueix un marcat sistema de fissures, és bonica, homogènia i corre per un granit molt bo. Les possibilitats d’escalar en lliure els trams d’artificial són moltes, especialment el del cinquè llarg.



Primera ascensió: 9/8/2007 per Ferran Ullastre (SEAM) i Guillem Ullastre (SEAM).

Material: tascons, friends (del 0 al 3,5) i bagues.

Equipament: 1 clau i 5 bagues.

Roca: granit.

Època: estiu.

Aproximació: en sortir d’Esterri d’Àneu, agafar l’antic tram de la carretera del Port de la Bonaigua. Deixar el vehicle en un aparcament habilitad a la part inferior de la vall de Cabanes. Prendre un sender molt marcat (cartell indicatiu a l’inici) que remunta, al principi, per l’esquerra hidrogràfica del riu de Cabanes. Un cop a l’Estany Negre de Cabanes (possibilitat de bivaquejar sota un gran bloc), cal vorejar-lo per la riba sud i continuar pujant per la vall fins al Clot de Cabanes per arribar finalment al peu de la Serra de les Agudes (3 h 30’).

Descens: un cop al cim, desgrimpar cap al sud (aproximadament) i després flanquejar cap a l’oest fins al Coll de Pui Pla. Baixar per l’evident canal que duu al Clot de Cabanes i reprendre el camí anterior fins a l’aparcament (2 h 30’).

Cartografia: I.C.C. 1/50.000 PALLARS SOBIRÀ; Ed. Alpina 1/25.000 SANT MAURICI.



Nota: Agraeixo l’ajut del Ramon Pach par haver digitalitzat els textes i les imatges de les quatre fitxes d’escalada que em publicat darrerament a la nostra revista; aprofito també per a dir que l’autor dels croquis de les vies és al meu germà Ferran.



Guillem Ullastre

No hay comentarios:

Publicar un comentario